Nestíháte péct nebo jste si na poslední chvíli uvědomili, že bez cukroví to nejsou ty pravé Vánoce? Nevadí! Připravit voňavé a lahodné cukroví nemusí trvat hodiny. Existuje spousta jednoduchých receptů a triků, jak během krátké doby vykouzlit sváteční dobroty, které potěší každého mlsouna. Tento článek vám nabídne inspiraci na rychlé druhy cukroví, které zvládnete připravit i den před Štědrým večerem – od perníčků, které můžete péct klidně i den před Vánocemi, přes linecké, z kterého připravíte několik různých druhů, až po rychlé a snadné nepečené kuličky.
Perníčky, které jsou měkké hned
Tento recept budete milovat! Perníčky jsou totiž měkké inhed!
Recept na perníčky:
• 650g hladké mouky
• 200g moučkového cukru
• 100g másla
• 4 lžíce medu
• 3 vejce
• 1 lžička sody
• 1 lžíce kakaa
• perníkové koření (badyán, skořice, hřebíček, vanilka, někdo dává i zázvor, muškátový oříšek, citronovou kůru, nové koření nebo dokonce černý pepř)
Rozpustím si máslo s medem. Pak vše zpracuji do těsta. Nechám den odpočinout, poté vyválím a vykrajuji různé tvary. Před pečením potřu bílkem. Peču v předehřáté troubě na 170°C cca 10 až 12 minut.
Linecké na sto způsobů
Linecké těsto je úžasné v tom, jak je neskutečně univerzální. Vyplatí se na něm nešetřit a použít máslo, nikoliv rostlinné nebo směsové tuky. Většinou si udělám i čtyři dávky těsta a vykrájím z nich různé tvary. Ty pak slepím pokaždé něčím jiným a také jinak ozdobím. Takže z jednoho těsta vymyslím občas až osm druhů cukroví!
Zde jsou mé nejoblíbenější:
1. Tradiční kolečka nebo kytičky
Vykrájím si z těsta stejný počet koleček nebo kytiček s otvorem uprostřed a bez otvoru. Slepuji kyselejší marmeládou, např. rybízovou, případně malinovou.
2. Kolečka s bílou čokoládou, pistáciemi a brusinkami
Vykrájím a upeču větší kolečka s dírkou uvnitř. Upečené máčím v bílé čokoládě a posypu nasekanými pistáciemi (nesolenými) a brusinkami.
3. Čokoládové s ořechem
Vykrájím si menší kolečka a upečené slepuji nutellou. Poté namáčím v čokoládě a ozdobím půlkou vlašského ořechu.
4. Minikoláčky
Z těsta tvořím kuličky a na plechu doprostřed kuliček udělám důlek, který naplním rybízovou marmeládou nebo jahodovým džemem.
5. Citrónové (pomerančové) hvězdičky
Vykrájím si z těsta hvězdičky a po upečení je slepuji citrónovým nebo pomerančovým krémem. Poliji polevou z citrónové nebo pomerančové šťávy a moučkového cukru. Ozdobím kandovanou kůrou.
6. Karamelové košíčky
Lineckým těstem naplním máslem vymazané formičky na košíčky. Po upečení naplním karamelovým máslovým krémem a namáčím v čokoládě. Ozdobím lískovým oříškem.
7. Minidortíčky
Vykrájím si malá stejně velká kolečka. Spojuji je máslovým krémem, vždy tři kolečka k sobě. Potáhnu marcipánovou hmotou a navrch ozdobím drobnou dekorací z marcipánu.
8. Malinová srdíčka
Vykrájím si z těsta menší srdíčka. Ty slepuji malinovou marmeládou nebo malinovým máslovým krémem. Namáčím v bílé nebo naopak ve velmi tmavé, hořké čokoládě. Navrch ozdobím prachem z lyofilizovaných malin.
Nepečené cukroví
Vosí hnízda milují všichni. Jen je s nimi celkem dost práce. Já moc ráda dělám různé druhy koulí. Ty jsou velmi rychlé a dá se vymyslet spousta variant. Navíc do koulí můžete přidat i cukroví, které nám se úplně nepovedlo, např. rozpadlé formičkové cukroví.
1. Medovníkové koule
Vypracuji těsto z půl kila hladké mouky, dvou celých vajec, 60 g másla, 200 g cukru, 2 lžiček jedlé sody a 4 lžic medu. Těsto rozprostřu na plech a peču v troubě cca 10 minut. Po upečení těsto rozdrobím na malé drobečky. Část drobečků si dám stranou – v tom budeme hotové koule obalovat. V další míse si připravím karamelový krém. Nejprve vyšlehám jedno celé máslo a poté do něj postupně přidávám karamelizované salko. Do krému přidám větší část drobečků a v rukou tvaruji kuličky, které obaluji ve zbylých drobečkách. Toto cukroví je velice snadné a naprosto výborné! U nás se většinou sní tyto kouličky jako první!
2. Kokosové kuličky bez laktózy
Jako základ pro tyto kuličky používám sušenou kokosovou smetanu v kombinaci s kokosovou moukou. Přidám kokosové mléko a vypracuji těsto, z kterého tvaruji menší kouličky. Dovnitř vložím mandli a obaluji v kokosu. Vyzkoušela jsem i obalit kouličky v prášku z lyofilizovaných malin. Ta barva i chuť byla úžasná!
3. Kuličky z ledových kaštanů
Rozpustím ve vodní lázni tři tyčinky ledových kaštanů. K tomu přidám 100 g piškotů a trochu mletých vlašských ořechů. Poté kouličky namáčím v hořké čokoládě.
4. Kuličky z Mila sušenek
Rozdrtím tři Mila sušenky, přidám k nim půlku másla, přidám trošku moučkového cukru a tři lžíce mletých mandlí. Tvaruji kuličky a obaluji v mletých mandlích.
5. Brusinkové kuličky
Jako základ použiji rozdrcené piškoty, přidám mleté oříšky, brusinkovou marmeládu a nasekané brusinky. Vytvaruji kouličky a obaluji je v mletých oříšcích (použiji stejné jako do těsta).
I když připravujete cukroví na poslední chvíli, může být tento čas příležitostí k vytvoření nezapomenutelných vánočních chvil s rodinou. Zapojte do pečení i své děti – jejich nadšení při vykrajování tvarů, míchání těsta nebo zdobení cukroví dodá celému procesu kouzelnou atmosféru. Navíc si tím vytvoříte společné tradice, na které budou děti vzpomínat i v dospělosti.
Nebojte se jednoduchosti a improvizace – i rychlé recepty mohou být skvělým doplňkem sváteční tabule. Nejkrásnější na tom všem je, že Vánoce nejsou o dokonalosti, ale o radosti a společně stráveném čase.
Přeji vám sladké a klidné Vánoce!
Autorkou textu je Zdeňka Bílková.
Autorkou fotografií v článku je Zdeňka Bílková.