Domácí jedlé dárky jsou nejen originální, ale také velmi osobní a ukazují, že jste do jejich přípravy vložili čas i péči. Navíc potěší každého gurmána! Zde jsou tipy na chutné domácí dárky, které zvládnete připravit i s minimem kuchařských zkušeností.
Nakládané dobroty
Nakládané sýry
Nakládané sýry jsou oblíbenou klasikou. Můžete použít téměř jakýkoliv tvrdší sýr – např. eidam, goudu, balkánský sýr nebo mozzarellu.
Ingredience:
200 g tvrdého sýra (hermelín, balkánský sýr nebo eidam)
Olivový olej
2 stroužky česneku
1 chilli paprička (volitelné)
Bobkový list, nové koření, pepř
Čerstvé bylinky (rozmarýn, tymián, oregano)
Postup:
Sýr nakrájejte na kostky. Do sterilizované sklenice vrstvěte sýr, česnek nakrájený na plátky, chilli papričku, koření a bylinky. Zalijte olivovým olejem tak, aby byl sýr úplně ponořený. Sklenici dobře uzavřete a nechte v chladu odležet alespoň týden.
Utopenci
Utopenci jsou oblíbenou pochoutkou, která se skvěle hodí jako dárek pro milovníky českých hospodských specialit.
Ingredience:
10 špekáčků
2 cibule
3 stroužky česneku
500 ml octa
500 ml vody
2 lžíce cukru
Sůl, pepř, bobkový list, nové koření, hořčičné semínko
Postup:
Špekáčky oloupejte a podélně je nařízněte. Cibuli a česnek nakrájejte na kolečka. Připravte nálev – smíchejte ocet, vodu, cukr, sůl a koření, přiveďte k varu a nechte vychladnout. Do sklenice vrstvěte špekáčky, cibuli a česnek, poté zalijte nálevem. Nechte utopence uležet v chladu alespoň 5 dní. Jako alternativu místo špekáčků lze použít gothaj salám. Ten nakrájejte na širší plátky a z nich vykrojte tvar prasátka.
Netradiční druhy cukroví
Vyzkoušejte zajímavé druhy cukroví a nebojte se použít suroviny, které jste ještě nikdy nepoužily. Upečte třeba levandulové sušenky ovoněné květovou vodou nebo připravte luxusní domácí bonboniéru z různých druhů nepečených kuliček.
Levandulová srdíčka
Netradiční voňavá pochoutka. Základem je klasické linecké těsto v poměru 3:2:1.
Ingredience:
210 g hladké mouky
140 g másla
70 g moučkového cukru
1 žloutek
vanilkový cukr
citróvá šťáva a trocha citrónové kůry
květová levandulová voda
1 lž sušených levandulových kvítků
Postup:
Všechny ingredience zpracujeme do těsta a vykrajujeme srdíčka. Pečeme asi na 170°do růžova.
Nepečené matcha kuličky
Rychlé, snadné a velmi originální!
Ingredience:
100 g mandlové mouky
100 g sušeného mléka
150 g másla
půlka plechovky kondenzovaného mléka
2 lžíce matcha prášku
Postup:
Všechny suroviny zpracujeme do těsta a tvarujeme kuličky. Každou kuličku ozdobíme mandlí.
Domácí marcipánové kuličky
Snadné na přípravu a naprosto neodolatelné!
Ingredience:
200 g mletých mandlí
150 g moučkového cukru
2 lžíce růžové vody nebo vody
Čokoláda na obalení (volitelné)
Postup:
Mandle smíchejte s cukrem a přidejte postupně vodu, dokud nezískáte tvárnou hmotu. Tvarujte malé kuličky. Pokud chcete, obalte je v rozpuštěné čokoládě. Uložte do papírových košíčků a skladujte v suchu.
Domácí marmelády a džemy
Vůni vánoc si můžete uvařit v podobě jablečno-citrusového džemu, do kterého přidáte skořici, badyán a hřebíček. Sýry a maso skvěle doladí cibulová marmeláda. Tato marmeláda potěší i naše muže, dědečka nebo tchána.
Vánoční marmeláda z citrusů a jablek
Při vaření provoní celý byt a bude milým dárkem pro vaší kamarádku nebo maminku.
Ingredience:
1 kg jablek
1 kg citrusů (pomeranč, mandarinka, citrón v různém poměru)
2 kg pískového cukru
koření – skořice, badyán, hřebíček, případně zázvor
Postup:
Jablka oloupeme a nakrájíme a dáme vařit do hrnce. Podlijeme trochou vody, aby se jablka nepřipalovala. Přidáme nakrájené citrusy – ideálně je zbavíme nejen kůry, ale i průhledné šlupky, která může být hořká. Přidáme koření a vaříme do změknutí. Marmeládu můžeme nakonec ještě rozmixovat do hladka. Želírovací přípravek není potřeba – marmeláda bude pevná díky přírodním pektinům obsaženým v jablkách a citrusech.
Cibulová marmeláda
Neotřelý a luxusní doplněk k sýrům nebo masu.
Ingredience:
1 kg červené cibule
3 lžíce olivového oleje
100 ml červeného vína
100 ml balzamikového octa
100 g třtinového cukru
Sůl a pepř
Postup:
Cibuli nakrájejte na tenká kolečka a osmahněte na oleji. Přidejte cukr a nechte zkaramelizovat. Přilijte víno, ocet, osolte, opepřete a vařte na mírném ohni, dokud směs nezhoustne. Plňte do sterilizovaných sklenic a uchovávejte v chladu.
Domácí sirupy
Sirupy jsou univerzální a hodí se do čaje, limonád nebo jako poleva na dezerty či zmrzlinu.
Zázvorový sirup
Ingredience:
200 g čerstvého zázvoru
1 litr vody
1 kg cukru
1 citron
Postup:
Zázvor oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Zalijte vodou, přiveďte k varu a vařte asi 20 minut. Vývar přeceďte, přidejte cukr a citronovou šťávu. Povařte dalších 10 minut, dokud se cukr nerozpustí, a plňte do lahví.
Levandulový sirup
Ingredience:
1 hrst sušených levandulových květů
500 ml vody
500 g cukru
Šťáva z jednoho citronu
Postup:
Květiny zalijte horkou vodou a nechte louhovat přes noc. Sceďte, přidejte cukr a citronovou šťávu, poté povařte 10 minut. Plňte do sterilizovaných lahví.
Domácí likéry
Vaječný likér je klasikou v mnoha českých domácnostech. Pokud nemáte svůj rodinný recept, můžete zkusit recept následující. A jestli neholdujete klasickému vaječňáku, zkuste si připravit domácí karamelový likér. Oba likéry budou krásným dárkem, ale můžete je využít i k přípravě krémů do cukroví.
Vaječný likér
Ingredience:
500 ml kondenzovaného mléka
250 ml rumu
4 žloutky
100 g cukru
Postup:
Žloutky vyšlehejte s cukrem do pěny. Přidejte kondenzované mléko a rum, dobře promíchejte. Skladujte v lahvi v lednici, před použitím protřepejte.
Karamelový likér
Ingredience:
2 plechovky zkaramelizovaného salka
200 ml smetany ke šlehání
0,5 l rumu
1 vanilkový cukr
Do mixéru dáme salko, smetanu a vanilkový cukr. Mixujeme a postupně přiléváme rum. Hotový likér nalijeme do čistých sklenic.
Domácí paštika
Základem jsou drůbeží játra, máslo a smetana. S kořením a různými příchutěmi ráda experimentuji a pokaždé paštiku udělám úplně jinou.
Základní recept:
0,5 kg kuřecích jater
150 g másla (+ dalších cca 100 g másla na zalití paštiky)
80 ml smetany 33%
cibule nebo šalotka, koření, různé druhy ořechů, brusinky nebo švestky, panák brandy nebo whisky…
Na másle osmahněte cibulku nebo šalotku a přidejte koření (já dala tentokrát provensálskou směs). Poté přidejte na kostičky nakrájená a očištěná játra. Osmahneme a chvíli povaříme. Játra nesmí být syrová, ale měla by uvnitř zůstat růžová. Rozpustíme si máslo. Mixujeme v mixéru játra, máslo a smetanu. Osolíme, opepříme. Do hotové paštiky můžeme přidat různé ořechy, brusinky či švestky i panák alkoholu. Dáme do skleniček a zalijeme rozpuštěným máslem. Můžeme ozdobit kuličkami různobarevného pepře.
Jak zabalit domácí jedlé dárky?
Cukroví a kuličky můžete vložit do celofánového sáčku nebo do papírové krabičky a ozdobte mašličkou. Hezké bude také v menší zavařovací sklenici – víčko můžete ozdobit kolečkem látky a převázat mašličkou.
Likéry a sirupy můžete nalít do lahví s uzavíratelným hrdlem. Poslouží ale i skleněné lahve od nápojů nebo od kečupu. Láhve můžete ozdobit mašlí.
Na marmeládu a paštiku použijeme nižší skleničky se širším hrdlem. Ozdobíme kouskem látky a mašličkou.
Nezapomeňte přidat ručně psaný štítek s názvem a datem výroby. Případně můžete z druhé strany napsat napsat recept.
Domácí jedlé dárky jsou skvělým způsobem, jak potěšit své blízké a ukázat jim, že jste na ně mysleli. Vyzkoušejte některý z těchto receptů a uvidíte, jaký úspěch sklidíte!
Text: Zdeňka Bílková
Foto: Canva Magic Studio.
Další nápadité tipy na jedlé dárky naleznete v článku Cukroví na poslední chvíli. Pro více nápadů a kreativních tipů sledujte příspěvky ve Facebookové skupině Máma v lese, kde můžete své výrobky sdílet a inspirovat se od ostatních maminek.