Blog

Domácí jedlé dárky – Tipy a recepty

Domácí jedlé dárky jsou nejen originální, ale také velmi osobní a ukazují, že jste do jejich přípravy vložili čas i péči. Navíc potěší každého gurmána! Zde jsou tipy na chutné domácí dárky, které zvládnete připravit i s minimem kuchařských zkušeností.

jedlé vánoční dárky

Nakládané dobroty

Nakládané sýry

Nakládané sýry jsou oblíbenou klasikou. Můžete použít téměř jakýkoliv tvrdší sýr – např. eidam, goudu, balkánský sýr nebo mozzarellu.

Ingredience:

200 g tvrdého sýra (hermelín, balkánský sýr nebo eidam)

Olivový olej

2 stroužky česneku

1 chilli paprička (volitelné)

Bobkový list, nové koření, pepř

Čerstvé bylinky (rozmarýn, tymián, oregano)

Postup:

Sýr nakrájejte na kostky. Do sterilizované sklenice vrstvěte sýr, česnek nakrájený na plátky, chilli papričku, koření a bylinky. Zalijte olivovým olejem tak, aby byl sýr úplně ponořený. Sklenici dobře uzavřete a nechte v chladu odležet alespoň týden.

 

Utopenci 

Utopenci jsou oblíbenou pochoutkou, která se skvěle hodí jako dárek pro milovníky českých hospodských specialit.

 

Ingredience:

10 špekáčků

2 cibule

3 stroužky česneku

500 ml octa

500 ml vody

2 lžíce cukru

Sůl, pepř, bobkový list, nové koření, hořčičné semínko

Postup:

Špekáčky oloupejte a podélně je nařízněte. Cibuli a česnek nakrájejte na kolečka. Připravte nálev – smíchejte ocet, vodu, cukr, sůl a koření, přiveďte k varu a nechte vychladnout. Do sklenice vrstvěte špekáčky, cibuli a česnek, poté zalijte nálevem. Nechte utopence uležet v chladu alespoň 5 dní. Jako alternativu místo špekáčků lze použít gothaj salám. Ten nakrájejte na širší plátky a z nich vykrojte tvar prasátka.

 

domácí jedlé dárky

Netradiční druhy cukroví

Vyzkoušejte zajímavé druhy cukroví a nebojte se použít suroviny, které jste ještě nikdy nepoužily. Upečte třeba levandulové sušenky ovoněné květovou vodou nebo připravte luxusní domácí bonboniéru z různých druhů nepečených kuliček.

Levandulová srdíčka

Netradiční voňavá pochoutka. Základem je klasické linecké těsto v poměru 3:2:1.

Ingredience:

210 g hladké mouky

140 g másla

70 g moučkového cukru

1 žloutek

vanilkový cukr

citróvá šťáva a trocha citrónové kůry

květová levandulová voda

1 lž sušených levandulových kvítků

Postup:

Všechny ingredience zpracujeme do těsta a vykrajujeme srdíčka. Pečeme asi na 170°do růžova.

 

Nepečené matcha kuličky

Rychlé, snadné a velmi originální!

Ingredience:

100 g mandlové mouky

100 g sušeného mléka

150 g másla

půlka plechovky kondenzovaného mléka

2 lžíce matcha prášku 

Postup:

Všechny suroviny zpracujeme do těsta a tvarujeme kuličky. Každou kuličku ozdobíme mandlí.

 

Domácí marcipánové kuličky

Snadné na přípravu a naprosto neodolatelné!

Ingredience:

200 g mletých mandlí

150 g moučkového cukru

2 lžíce růžové vody nebo vody

Čokoláda na obalení (volitelné)

Postup:

Mandle smíchejte s cukrem a přidejte postupně vodu, dokud nezískáte tvárnou hmotu. Tvarujte malé kuličky. Pokud chcete, obalte je v rozpuštěné čokoládě. Uložte do papírových košíčků a skladujte v suchu.

jedlé vánoční dárky

Domácí marmelády a džemy

Vůni vánoc si můžete uvařit v podobě jablečno-citrusového džemu, do kterého přidáte skořici, badyán a hřebíček. Sýry a maso skvěle doladí cibulová marmeláda. Tato marmeláda potěší i naše muže, dědečka nebo tchána.

 

Vánoční marmeláda z citrusů a jablek

Při vaření provoní celý byt a bude milým dárkem pro vaší kamarádku nebo maminku.

Ingredience:

1 kg jablek

1 kg citrusů (pomeranč, mandarinka, citrón v různém poměru)

2 kg pískového cukru

koření – skořice, badyán, hřebíček, případně zázvor

Postup:

Jablka oloupeme a nakrájíme a dáme vařit do hrnce. Podlijeme trochou vody, aby se jablka nepřipalovala. Přidáme nakrájené citrusy – ideálně je zbavíme nejen kůry, ale i průhledné šlupky, která může být hořká. Přidáme koření a vaříme do změknutí. Marmeládu můžeme nakonec ještě rozmixovat do hladka. Želírovací přípravek není potřeba – marmeláda bude pevná díky přírodním pektinům obsaženým v jablkách a citrusech.

Cibulová marmeláda

Neotřelý a luxusní doplněk k sýrům nebo masu.

Ingredience:

1 kg červené cibule

3 lžíce olivového oleje

100 ml červeného vína

100 ml balzamikového octa

100 g třtinového cukru

Sůl a pepř

Postup:

Cibuli nakrájejte na tenká kolečka a osmahněte na oleji. Přidejte cukr a nechte zkaramelizovat. Přilijte víno, ocet, osolte, opepřete a vařte na mírném ohni, dokud směs nezhoustne. Plňte do sterilizovaných sklenic a uchovávejte v chladu.

Domácí sirupy

Sirupy jsou univerzální a hodí se do čaje, limonád nebo jako poleva na dezerty či zmrzlinu.

 

Zázvorový sirup

Ingredience:

200 g čerstvého zázvoru

1 litr vody

1 kg cukru

1 citron

Postup:

Zázvor oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Zalijte vodou, přiveďte k varu a vařte asi 20 minut. Vývar přeceďte, přidejte cukr a citronovou šťávu. Povařte dalších 10 minut, dokud se cukr nerozpustí, a plňte do lahví.

 

Levandulový sirup

Ingredience:

1 hrst sušených levandulových květů

500 ml vody

500 g cukru

Šťáva z jednoho citronu

Postup:

Květiny zalijte horkou vodou a nechte louhovat přes noc. Sceďte, přidejte cukr a citronovou šťávu, poté povařte 10 minut. Plňte do sterilizovaných lahví.

Domácí likéry

Vaječný likér je klasikou v mnoha českých domácnostech. Pokud nemáte svůj rodinný recept, můžete zkusit recept následující. A jestli neholdujete klasickému vaječňáku, zkuste si připravit domácí karamelový likér. Oba likéry budou krásným dárkem, ale můžete je využít i k přípravě krémů do cukroví.

Vaječný likér

Ingredience:

500 ml kondenzovaného mléka

250 ml rumu

4 žloutky

100 g cukru

Postup:

Žloutky vyšlehejte s cukrem do pěny. Přidejte kondenzované mléko a rum, dobře promíchejte. Skladujte v lahvi v lednici, před použitím protřepejte.

Karamelový likér

Ingredience:

2 plechovky zkaramelizovaného salka

200 ml smetany ke šlehání

0,5 l rumu

1 vanilkový cukr

Do mixéru dáme salko, smetanu a vanilkový cukr. Mixujeme a postupně přiléváme rum. Hotový likér nalijeme do čistých sklenic.

Domácí paštika

Základem jsou drůbeží játra, máslo a smetana. S kořením a různými příchutěmi ráda experimentuji a pokaždé paštiku udělám úplně jinou.

Základní recept:

0,5 kg kuřecích jater

150 g másla (+ dalších cca 100 g másla na zalití paštiky)

80 ml smetany 33%

cibule nebo šalotka, koření, různé druhy ořechů, brusinky nebo švestky, panák brandy nebo whisky…

Na másle osmahněte cibulku nebo šalotku a přidejte koření (já dala tentokrát provensálskou směs). Poté přidejte na kostičky nakrájená a očištěná játra. Osmahneme a chvíli povaříme. Játra nesmí být syrová, ale měla by uvnitř zůstat růžová. Rozpustíme si máslo. Mixujeme v mixéru játra, máslo a smetanu. Osolíme, opepříme. Do hotové paštiky můžeme přidat různé ořechy, brusinky či švestky i panák alkoholu. Dáme do skleniček a zalijeme rozpuštěným máslem. Můžeme ozdobit kuličkami různobarevného pepře.

Jak zabalit domácí jedlé dárky?

Cukroví a kuličky můžete vložit do celofánového sáčku nebo do papírové krabičky a ozdobte mašličkou. Hezké bude také v menší zavařovací sklenici – víčko můžete ozdobit kolečkem látky a převázat mašličkou. 

Likéry a sirupy můžete nalít do lahví s uzavíratelným hrdlem. Poslouží ale i skleněné lahve od nápojů nebo od kečupu. Láhve můžete ozdobit mašlí.

Na marmeládu a paštiku použijeme nižší skleničky se širším hrdlem. Ozdobíme kouskem látky a mašličkou.

Nezapomeňte přidat ručně psaný štítek s názvem a datem výroby. Případně můžete z druhé strany napsat napsat recept.

Domácí jedlé dárky jsou skvělým způsobem, jak potěšit své blízké a ukázat jim, že jste na ně mysleli. Vyzkoušejte některý z těchto receptů a uvidíte, jaký úspěch sklidíte!

Text: Zdeňka Bílková

Foto: Canva Magic Studio.

Další nápadité tipy na jedlé dárky naleznete v článku Cukroví na poslední chvíli. Pro více nápadů a kreativních tipů sledujte příspěvky ve Facebookové skupině Máma v lese, kde můžete své výrobky sdílet a inspirovat se od ostatních maminek.

Mama v lese

Obchod s dětským oblečením